Zelfliefde is een keuze

door | 30 mrt 2020 | 0 Reacties

Heb je weinig eigenwaarde?

Vind je het moeilijk om grenzen aan te geven, omdat je vaak niet in de gaten hebt, dat ze geschonden worden?

Wil je geen fouten maken?

Ken je je eigen behoeftes niet goed en uit je ze ook niet?

Net als gevoelens?

 

Lees dan nog even door!

 

Liefde is het antwoord op alles. En zelfliefde, daar kreeg ik altijd jeuk van. Ik ben bescheiden en beleefd opgevoed, dus je dacht eerst aan de ander en dan pas een keer aan jezelf. Dus ik was een rebels kind. Ja, de buitenkant moest wel kloppen, slank, opgemaakt en gastvrij zijn, zoals mijn moeder was. Maar wat wij echt van binnen zelf wilden was nog niet aan de orde en bovendien waren we bang om “in the picture” te staan. Ik deed mijn best.

Ondertussen werd me ook geleerd dat je onafhankelijk moest zijn, niemand nodig hebben en geen steun zoeken bij anderen, dat leidde slechts tot zwakheid. Ik hoorde nergens bij.

 

En ik heb zelf altijd gevonden dat ik een minderwaardigheidscomplex had. Dus ik was de kikker onder de prinsessen. En ja… ik kwam een beetje vast te zitten. En mijn harnas groeide steviger om mij heen.

En oh, mijn vader zei me altijd dat ik niet tegen kritiek kon. Dus als het moeilijk werd, liep ik weg. Hij had gelijk. Ik vocht, totdat ik moest vluchten, omdat ik er niet tegenop kon.

 

Toen ik begon met zelfreflectie en NLP kwam ik erachter dat ik kon bijleren en een paar jaar later besefte ik ook dat ik een aangeboren talent had (paardrijcoaching). Ik haalde alles van buiten, totdat ik ging leren dat alle antwoorden in mij zitten. Dat ging ik toen geloven en oefenen. Niet makkelijk, wél mogelijk.

 

Weer jaren later toen ik systemisch werken leerde en ook met paarden toepaste, ontdekte ik dat je onderdeel bent van een groter geheel en dankzij Jan Bommerez heb ik leren loslaten en weet ik nu dat alles energie is. We hebben een lijf om op aarde te zijn, maar ervoor en erna is er ook leven.

Ik kan mijzelf niet uit het “systeem” halen, maar ik kan me wel los voelen om mijn eigen leven te gaan leiden. In plaats van maar steeds mijn best te doen, mag ik nu zijn wie ik ben en voelen wat ik voel en vertellen wat mijn grenzen zijn en waar ik blij van word. Zelfs toen ik dat wist, ben ik er weer van weg gedwaald. 

 

Nu ik zelf in een moeilijke periode zit en ik me enorm verbonden voel met iedereen op de wereld, door het Coronavirus, merk ik dat dit het moment kan zijn voor jou om ook alle antwoorden in jezelf te vinden. Om je ding te gaan doen.

Bijvoorbeeld door
Transactionele Analyse,
Paardrijden,
Aikido,
Hypnose,
Familieopstellingen,
Human Design of
interdependentie.

Een term die ik niet kende, maar waar ik recent veel over gelezen en gehoord heb. Eén van de dingen die hierin naar voren komt is dat HELPEN een manier kan zijn om uit het nu te blijven. Een manier om niet met jezelf bezig te hoeven zijn, omdat je dat te moeilijk vindt. En dat is helemaal prima, want jij bepaalt wanneer en hoe jij met jezelf aan de slag gaat. Maar als je in het helpen jezelf vergeet en niet meer oplaadt, dan kan dat jouw gezondheid schaden. En is de balans tussen geven en nemen ver te zoeken. En is het ook nog steeds je eigen schuld helaas.

 

En als je vindt dat je ongevraagd feedback mag geven aan anderen, terwijl dat ongewenste intimiteiten zijn, dan ga je ook buiten je boekje. Zonder vraag geen antwoord geven is het motto. Pas als jouw advies wordt gevraagd, kun je je mening geven, eerder niet. Oordelen is al helemaal uit den boze.

Maar laten we aardig blijven naar onszelf. Niemand slaagt erin om altijd uit de dramadriehoek te blijven of vrij van oordeel. Dat hoort ook bij het leven. Maar besef dan dat je intern werk hebt te doen in plaats van het te projecteren op anderen. Ook super makkelijk gezegd, doen is een ander ding.

 

En interdependentie is een prachtige aanvulling op mijn 1-1 traject van 5 sessies. Er komt dus een vervolgtraject.

 

Waar ik je eerst liet zien hoe je van Zelfmedelijden naar Zelfverdediging en Zelfacceptatie kwam:

stoppen met vechten,
tijd nemen voor jezelf,
alles er laten zijn,
ook wat je niet weet en
ook jouw innerlijke criticus
en jouw schuldgevoel,
zodat je kunt kijken naar wat voor JOU echt belangrijk is.

Om vervolgens via Zelfvertrouwen naar Zelfleiderschap te komen, leert interdependentie je om zelfliefde te ontwikkelen.

Dat gaat via je hoofd, naar je hart en je buikgevoel. Mijn ervaring is namelijk dat je slechts geïnspireerd hoeft te worden om tot actie over te gaan. En dat is precies wat ik probeer te doen met mijn bedrijf Doe je ding. Ik nodig je uit om met jezelf op avontuur te gaan. Dat kan natuurlijk ook in een Inspiratieweekend. Dat is voor nu even in de koelkast gezet, maar als er een nieuwe datum is, hoor je dat direct.

 

Als je de volgende 15 stappen volgt kom je tot interdependentie:

1 overgave aan de liefde

2 zelfreflectie

3 erken de schaduwkanten van het leven

4 leer loslaten

5 vergeef

6 maak goed wat je de ander hebt aangedaan

7 disidentificatie: je bent niet je lijf, je hebt een lijf (als voorbeeld)

8 acceptatie (leidt tot transformatie)

9 onvoorwaardelijke liefde geven en delen

10 weten dat je niet weet

11 je eigen therapeut worden

12 neem deel aan gespreksgroepen

13 zieners raadplegen (om te zien met je hart)

14 zelfkennis

15 wees een goedzoeker

 

Wil jij vanaf nu nog meer je hart volgen en eerst voor jezelf zorgen, zodat je er ook voor anderen kunt zijn? Ga dan oefenen met het bovenstaande lijstje.

 

Dus in de samenvatting nog even concreet:

Van drama naar essentie

Van macht naar in je kracht

Van aardig doen naar aardig zijn

Van woede en angst naar liefde

Van oorlog met jezelf naar winwin

Van rigide naar flexibel

Van zwijgen naar expressie

Van voorwaardelijk naar onvoorwaardelijk

Van competitie naar samenwerken
Van ik ben oké en jij bent oké

Van teleurstellingen en verwachtingen naar dankbaarheid

 

Als je dit gaat DOEN zul je jouw grenzen weer gaan voelen en stellen. Waardoor oude relaties en omgangsvormen zullen verdwijnen en er nieuwe gezonde relaties gaan ontstaan. Dankzij zelfliefde.

 

Liefs

Jannemarie

 

Vraag het e-book aan met gratis tips én gratis mp3 met meditatie.

2 gratis tips incl. meditatie (12 min.)