Bij jezelf blijven

door | sep 5, 2018 | 0 Reacties

Wat betekent voor jou “Bij jezelf blijven”?

Wat ik ermee bedoel is het volgende. Ik heb steeds in een groep mensen de keuze om mee te gaan in de energie van de ander of om steeds feeling te houden met mezelf. Dus ik toets bij mijzelf wat het met me doet als iemand wat zegt, doet of laat. Vervolgens heb ik steeds de keus om het gedrag van de ander ook bij die ander te laten of dat het mij beïnvloedt. Tenminste dat is hoe ik naar de wereld kijk. Hoe zie jij dat?

Ik heb mij bijna mijn hele leven laten leiden door wat anderen dachten, deden en vonden. Sinds een paar jaar heb ik daar een keuze in. Dat kwam door de inzichten van NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren. Daar heb ik onder andere van geleerd, dat we door allerlei filters proberen alle indrukken en prikkels die het leven ons biedt te kanaliseren. Die filters regelen, dat we niet overprikkeld raken. Maar ook dat we de wereld door onze ogen bekijken en vergeten daarbij nog wel eens dat de subjectiviteit daar al mee begonnen is. Vaak denken we dat wat voor jou duidelijk is, voor een ander ook klinkklaar zou moeten zijn. En de meeste beslissingen die we nemen gaan ook nog eens onbewust. Vergelijk het beeld met het topje van de ijsberg (bewust) en de rest die onder water zit (onbewust). Stel dat je daar in gelooft, dan kun je er bewúst voor kiezen om niet meer alleen te reageren op zaken van buitenaf, maar om eerst jezelf te leren kennen, inclusief onbewuste overtuigingen en ingesleten gedrag om nog maar niet te spreken over de gevolgen van onze opvoeding. En vandaaruit van binnen naar buiten te gaan leven, proactief. Jij mag dan zelf beslissen wat je in welke situatie doet of laat. Ben je er nog, of ben ik niet meer te volgen?

Langzaam maar zeker heb ik mezelf beter leren kennen en mijn gebruiksaanwijzing gemaakt. Om die vervolgens steeds vaker toe te passen. En daar komt de clou: hoe beter je kunt accepteren dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en elke minuut ook weer veranderen, des te makkelijker werd het voor mij om los te laten en zoveel mogelijk weer te laten stromen. We bestaan voor 72% uit water, maar als ik het heb over stromen dan bedoel ik energie, frequentie, liefde en hoe jij dat misschien anders noemt. Taal is ook een belangrijke manier om te filteren. Alles wat bij jou en mij weerstand oproept is interessant om te bekijken en dan weer los te laten……. . Zodat je zoveel mogelijk jezelf wordt in dit leven…

Met in achtname dat we allemaal steeds veranderen. Toch bestaan er in mijn wereldbeeld round en flat characters. Mensen die hun wereldbeeld kunnen aanpassen en mensen, die dat niet willen of kunnen. Wat ik nu interessant vind is om zo goed mogelijk met elkaar om te gaan. Te leven en te laten leven. Dus om een voorbeeld te geven: op een verjaardag met familie, vreemden en bekenden en aangetrouwde familie kan ik nu kiezen voor wat ik wél en niet aandacht geef, waar ik vroeger afhankelijk was van de sfeer. Hoe is dat voor jou?

Als je hier meer over wilt weten, of je wilt van reactief naar proactief leren toepassen, zodat je altijd bij jezelf kunt blijven…..geef je dan op voor de systemische paardendag op donderdag 27 september 2018 van 10.00u tot 13.00u in Stoutenburg: www.doejeding.nl/systemische-paardendag

Winkelmand