Waarom wij allemaal snakken naar een leidinggevende…

door | 29 apr 2019 | 0 Reacties

SAMENWERKEN

Samenwerken is waar we allemaal bang voor zijn, want als je gaat samenwerken verlies je je zelf heel makkelijk. Je gaat je aanpassen, uit contact door weerstand of je gaat terugvechten. Allemaal ten koste van het gemeenschappelijke doel. Dat verliezen we makkelijk uit het oog als we ons niet gezien voelen, gehoord voelen of als we geen duidelijke plek hebben in de organisatie. Gevolg is inefficiënt werken met veel ruis.

 

ZELFSTURENDE TEAMS

Wat ik je nu ga vertellen kan zelfs mede een oorzaak zijn waarom “zelfsturende teams” niet zouden werken!

Als je jezelf niet goed kent, hoe kun je dan verwachten dat je door anderen op waarde wordt geschat? Als je niet kunt dissociëren en van een afstand kunt kijken naar jezelf en jouw gedrag…… dan doe je wat je altijd deed. In je kindrol schieten of nabootsen wat je ouders deden. Dus bijvoorbeeld aangepast of rebels kind en soms vrij kind zijn, die zich nergens iets van aan trekt….. Enig idee waarom we tegenwoordig allemaal zo graag voor onszelf willen beginnen?

 

IK BELOOF JE DAT JE TERUG ZULT VALLEN

Wat niemand erbij vertelt als je een training of een opleiding volgt, of wél, maar dan heb ik het niet gehoord….is dat je regelmatig terug zult vallen in oude vertrouwde patronen. Dus als je denkt dat een bepaald stuk in je leven bekeken is en losgelaten…..dan kan het toch gebeuren dat het er ineens weer is en dat je doet wat je voorheen altijd deed in zo’n situatie. En die trigger kan komen van iemand anders, een medewerker, collega of een leidinggevende. En als je dan niet kunt zien wat er gebeurt…. dan geven we graag de ander de schuld. Herkenbaar?

 

DE MANAGER KRIJGT DE SCHULD

En dit is de reden dat we graag een manager boven ons hebben, om iemand de schuld te kunnen geven. Om problemen bij neer te leggen. En om niet zelf aan de slag te hoeven. Lekker in je comfortzone blijven en roepen: “Het is zoals het is”. En die manager is ervoor aangenomen, het is tenslotte  zijn/haar werk.

 

PROBLEEM BEKEND, OPLOSSING OOK: het kan ook anders

Op een snelle en simpele manier kan ik je laten ervaren welke keuzes je altijd hebt. Met behulp van dissociëren, reflecteren en opstellen. Zodat je kunt begrijpen wat er gebeurt en het op tafel kunt leggen om daarna te beslissen of en wat je ermee wilt.

MOEITELOOS GOED

Wat er ook bij komt is dat we zelf vaak niet zien waar we extreem goed in zijn. Waar je goed in bent, zul je makkelijk weg bagatelliseren. Je hebt er bijna iemand bij nodig om jou te vertellen wat je kracht en je talent is. Dus LEUK als je jezelf vertelt, dat je onafhankelijk bent en niets of niemand nodig hebt, als je wilt groeien….zul je hulp moeten vragen. Al is het maar om erachter te komen wat je NIET wilt.

HET GEMEENSCHAPPELIJK DOEL OP DE VOORGROND 

Hoe heerlijk zou het zijn als je in een team werkt waar iedereen minstens kan doen waar hij/zij vreselijk goed in is en samen te werken aan dat gemeenschappelijke doel wat steeds naar de achtergrond gaat, omdat wij met z’n allen steeds maar bezig zijn om uit het hier en nu te blijven? Door Netflix, telefoons, shoppen, onderdrukken, ontkennen, ontvluchten, bevechten of overmatig eten, slapen en/of alcohol nuttigen… Als hulpverlener wordt bijna alles getolereerd van de cliënt, maar of jijzelf gezien en erkend wordt in jouw behoeftes, dat is een heel ander verhaal.

LEER JEZELF KENNEN 

Als we onszelf beter kennen, wordt de wereld een stukje makkelijker en kunnen we eindelijk afscheid nemen van het industrialisatietijdperk en de consumptiemaatschappij. Dan mogen we verder naar een gezondere wereld waar creatief wordt omgegaan met alle mindere eigenschappen van de mens. Laten we die erkennen en er met coïntelligentie naar kijken om een betere oplossing te creëren voor onze werklust en onze prestatiedrang. Wil jij ook meedoen?

AANBOD 

Geef je dan op voor een workshop met paard (www.doejeding.nl/aanbod), het drieluik over veiligheid, controle en goedkeuring (16 mei, 6 juni en 20 juni) of doe mee met de workshop over de Magie van Overvloed op 23 juni. Allemaal omgeving Amersfoort.

 

Doe mij een lol, doe het voor jezelf en werk aan persoonlijke ontwikkeling. Dan zie je de kracht van de menselijke kudde.

 

 

 

 

 

Vraag het e-book aan met gratis tips én gratis mp3 met meditatie.

2 gratis tips incl. meditatie (12 min.)