Ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!

door | 12 jan 2020 | 0 Reacties

Het is een uitspraak van een moeder waarmee ik in gesprek was. Een prachtig mens natuurlijk. Omdat ze dit zo eerlijk met mij deelde. En het deed mij denken aan hoe wij onszelf soms onbewust vastzetten. Helemaal prima.

Haar uitspraak ging over het “hangmatgevoel” trouwens.

OEFENEN

Laatst las ik een artikel over “oefenen” en dat we dat eigenlijk afgeleerd zijn. We leven in zo’n hectische tijd, dat je bijna wordt geleefd in plaats van dat we zelf de regie in handen houden.
We zijn erg gericht op weerstand en vooral op wat we niet willen. Als er 9 van de 10 dingen goed gaan/zijn, dan zijn we geneigd om ons toch te richten op dat éne ding dat niet klopt. Herkenbaar?

En dat doet mij dan weer denken aan de aversie die ik had tegen de uitspraak: “alles is een uitdaging in plaats van een probleem.” Toch geloof ik daar steeds meer in. Ik kan steeds meer begrijpen van Eckhart Tolle. Specialist in leven in het NU. Mijn aversie tegen zijn Duitse accent als hij Engels praat, neem ik voor lief.

 

GELUK
Geluk is een keuze. Voor mij wel, want ik ben vrij. Ik voel me vrij. Terwijl ik mij jarenlang gevangene van systemen heb gevoeld. Tenminste zo kan ik het achteraf noemen. Op dat moment was ik onbewust.

Ik bleef daar zoveel mogelijk van weg, dacht ik, van verstikkende keurslijven. En nu als zelfstandig ondernemer merk ik dat ik me vrij voel, ook als ik af en toe besef dat ik onderdeel ben van vele systemen, ja zelfs als ZZP-er.

IK KAN ALLEEN OVER MIJZELF SCHRIJVEN

Ik geniet ondertussen van het schrijven. En ik loop tegen het dilemma aan dat het niet over mij mag gaan. Het zou tekst moeten worden waar mijn ideale klant wat aan heeft.
Maar wie ben ik om te denken, dat ik weet waar jij iets aan hebt?
Ik kan slechts (in ieder geval voor nu) schrijven over wat ik heb ervaren en waar ik tegenaan loop en waar ik blij van word, vind ik. En ik hoop dan dat dat iets bij jou raakt waardoor je zelf weer iets hebt om over na te denken. Ik wens iedereen het beste. Echt!

METHODES 

Ik vind het aanmatigend om te denken dat ik voor jou ook maar het kleinste detail zou kunnen bepalen. Dus ik hou het graag bij mezelf. Ik kan je helpen om dingen die bij jou een kluwe zijn geworden uit elkaar te halen. Dat kan door naar je te luisteren, maar daar kan ik je ook allerlei methodes bij aanreiken. Dat zou jij op jouw beurt ook bij mij kunnen. Gewoon omdat jouw positie anders is dan de mijne. Jij kijkt anders dan ik. Er is geen goed of fout, er is alleen anders…

En zo gebruik ik nu methodes bij mezelf, die ik jaren geleden heb geleerd. Ik heb ze ook geoefend.  
Maar ik paste ze nog niet toe op mezelf, dat is nu pas. Zo blijft het veilig voor mij.
Terwijl ik, toen ik die methodes leerde, ervan overtuigd was dat ik ze direct in de praktijk zou toepassen. Dat was nog in de tijd dat ik graag overal mijn best op deed. Op wilskracht, uit enthousiasme enzovoorts. Al die jaren vergat ik om die te internaliseren. Om er doorheen te gaan. Om het te ondergaan. Ik was bezig om zoveel mogelijk te sponzen. Ik was niet bezig met intrinsieke motivatie. Ik was bezig met succesvol zijn en geld verdienen. Ik leefde van buiten naar binnen, zoals ik dat zelf vaak benoem. Een ander wist vaak beter wat goed voor mij zou zijn dan ikzelf. Zo keek ik naar de wereld.

VERBINDING

Nu is dat veranderd. Ik oefen nu met vragen aan mijzelf wat er nodig is. Ik geef me meer over aan het leven en ben aardiger voor mijzelf. Ik leef in eerste instantie voor mij. En een mens heeft verbinding nodig. Maar dat hoeft niet altijd met woorden. Dat kan ook in stilte. Zo kan ik me verbonden voelen met heel veel voeten die op de aarde staan. Daar kan ik kracht uithalen als ik dat nodig heb.

ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE

En vooral kan ik nu mijn liefde geven. Ik kan genieten van het open zijn van mijn hart. Ik accepteer dat er veel is dat ik niet weet. Ik kan je vertellen waar ik denk dat jij goed in bent. Dat is veel interessanter dan mijn weerstand. Ik heb van anderen moeten horen dat ik ergens goed in was en waarin dan. Die mensen vergeet ik nooit meer. Die hebben mij verder geholpen, zonder er iets voor terug te verwachten. En ik heb er plezier in om dat aan die mensen terug te koppelen.
• Ik ben ok, jij niet
• Ik ben niet ok, jij wel
• Ik ben niet ok, jij ook niet
• We zijn beide ok
Waar zit jij?

UPS AND DOWNS

Ik weet en accepteer dat de keerzijde van het leven erbij hoort. Daardoor kunnen we de mooie dingen goed zien. Zo kunnen we voluit leven.

Ik wens iedereen een leven zonder pijn, angst en verdriet. Alleen dat zou irrealistisch zijn. Ik geloof dat we op aarde zijn om lessen te leren. En dat er slechts twee dingen zeker zijn in het leven: dat we weer doodgaan en dat alles verandert.

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Wil je die met me delen?

Op vrijdag 31 januari geef ik in Amersfoort een lezing over hoe je uit je harnas in je hangmat komt.
Je hoeft niets te doen, alleen te luisteren. En zelfs als luisteren niet ging, krijg je de tekst op papier mee naar huis. Voor 25 euro vertel ik je alles wat ik denk dat je nodig hebt om op jouw tempo, wanneer het voor jou tijd is van zelfverdediging naar zelfacceptatie te komen. Van weerstand naar moeiteloos voluit leven. Dat wil toch iedereen?

 

groetjes Jannemarie

06 23261632

 

 

 

 

 

 

 

Vraag het e-book aan met gratis tips én gratis mp3 met meditatie.

2 gratis tips incl. meditatie (12 min.)